Juli en augustus : De Preekstoel

Wat betekent het voor mij als ik zeg :

"Ik ben christelijk gelovig" ?

Negen sprekers nemen ons mee in hun persoon­lijke getuigenis. Creatief, gedurfd, spiegelend, actueel . . .

Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder.

Nadien wordt u uitgenodigd in de tuin van de voormalige dekenij om, samen met de spreker, bij pot en pint nog een tijdje na te kaarten.

download de folder (pdf)
Vroege gasten kunnen vanaf 19:30 uur genieten van de mooie klanken van het orgel van de Waldetrudiskerk.


[dinsdag 4 juli]
Zuster Katharina Michiels

Zuster Katharina Michiels (59) is abdis van de trappistinnen van de Abdij O.L.Vrouw van Nazareth in Brecht. Ze studeerde pedagogische wetenschappen in Leuven en werkte 6 jaar als vrijgestelde bij VKSJ-West. In 1995 trad ze in. In de abdij werd ze novicenmeesteres en verantwoordelijke voor het zeepbedrijftje TRAPP. In 2019 werd ze abdis gekozen. Het christelijk geloof is de grond waarop ze staat en bepaalt heel haar leven. Het is haar diepste roeping om in gebed al het wel en wee van de mensheid bij God te brengen.

Lees de getuigenis van Zuster Katharina Michiels
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 11 juli]
Arne Willems

Arne Willems (°1996) is een geboren Herentalsenaar, die tijdens zijn opleiding tot leerkracht het geloof ontdekte. Binnen het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap groeide hij van communicatie- en persverantwoordelijke tot regiomanager Vlaanderen. Zijn vernieuwende kijk op de bijbel deelt hij met geloofsgenoten als freelance journalist en columnist voor het christelijke opinieblad Tertio. Arne is een inspirerende spreker met een passie voor religie.

Lees de getuigenis van Arne Willems
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 18 juli]
Petros Berga

Petros Berga werd in 2020 door Paus Franciscus aangesteld tot Europees verantwoordelijke voor de Ethiopisch-Katholieke gemeenschap. Hij doctoreerde in Rome en was 15 jaar lang pastoor in Nederland. Nu is hij de rechterhand van kardinaal Souraphiel en leeft hij afwisselend in Addis Abeba, Rome en de Lage Landen. Petros is vastbesloten om de Ethiopische kerk te versterken en het geloof te verspreiden met veel betekenisvolle veranderingen.

Lees de getuigenis van Petros Berga
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 25 juli]
Vera Celis

Vera Celis is moeder van 3 kinderen en ‘tita’ van 4 kleinkinderen. Ze studeerde regentaat wetenschappen aan het Heilig-Grafinstituut in Turnhout. Vanuit haar christelijke opvoeding was het keuzevak godsdienst een evidentie. Gesprekken met haar vader over geloven en twijfelen lieten een diepe indruk na. Enkele sterke persoonlijkheden zorgden ervoor dat ze ook als student en later als leerkracht bleef nadenken over religie en spiritualiteit. Ook in haar job als burgemeester van Geel blijft haar geloof een rode draad.

Lees de getuigenis van Vera Celis
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 1 augustus]
Willy Bombeek

Willy Bombeek is gelovig en homo. Vanuit de Verklaring van de Vlaamse bisschoppen 'Homoseksuele personen pastoraal nabij zijn – voor een gastvrije kerk, die niemand uitsluit' werd hij in 2022 aangesteld als interdiocesaan coördinator van het aanspreekpunt 'Homoseksualiteit & geloof'. Is gelovig zijn én LGBTIQ+ een moeilijke combinatie? Gaat de verklaring van de Vlaamse Bisschoppen te ver of net niet ver genoeg? Is het 'too little too late'?

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 8 augustus]
Rita Somers

Rita Somers is lid van de Gemeenschap van Villers. Ze was parochieassistente van de Sint-Antoniusparochie op de Paardenmarkt in Antwerpen. Alhoewel ze met pensioen is, blijft ze volop bezig in de diaconie, met name bij 'Onthaal Sint-Antonius'. Samen met een enthousiaste ploeg ontvangt ze daar mensen in armoede. Er is ruimte voor gesprek en ze zorgen er voor bedeling van voedsel en tweedehandskleding.

Lees de getuigenis van Rita Somers
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 15 augustus]
Sandra Cools

Sandra Cools werd in 1993 geboren in Mol, waar ze na bijna 30 jaar nog steeds woont en werkt. Ze studeerde theologie in Leuven omdat ze vooral haar eigen christelijke geloof beter wilde leren begrijpen. Nu is het een passie geworden om erover te vertellen tegen anderen. Haar werk als leerkracht katholieke godsdienst en als parochie-assistent dagen haar telkens opnieuw uit om het christelijk verhaal te vertalen naar jong en oud.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 22 augustus]
Johan Claes

Johan Claes was 23 jaar professor aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven Campus Geel, gespecialiseerd in levensmiddelentechnologie. In september 2022 maakte hij de overstap naar de sociale economie en werd directeur innovatieprojecten bij de Kringwinkel Zuiderkempen. Hoe verschillend die jobs ook zijn, toch kan hij in beide functies zijn betrokkenheid op mensen realiseren. Die waarden vindt hij ook terug als voorganger in gebedsdiensten in Mol en samen met zijn vrouw Ruth als vrijwilliger bij Encounter Vlaanderen.

Lees de getuigenis van Johan Claes
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 29 augustus]
Luk Vanmaercke

Luk Vanmaercke is al 26 vormselcatechist, was acht jaar hoofdredacteur van Kerk & Leven en is auteur van het boek 'Iedereen gelooft'. Christen zijn loopt als een rode draad door zijn leven. Om dat aanschouwelijk te maken bedacht hij een denkbeeldige ladder met vier sporten. Hij komt graag uitleggen waarom hij dat laddertje met overtuiging beklom. Het is immers zijn overtuiging dat alles wat in het leven echt van tel is, een kwestie van geloven is.