Juli en augustus : De Preekstoel

Wat betekent het voor mij als ik zeg :

"Ik ben christelijk gelovig" ?

Negen sprekers nemen ons mee in hun persoon­lijke getuigenis. Creatief, gedurfd, spiegelend, actueel . . .

Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder.

Nadien wordt u uitgenodigd in de tuin van de voormalige dekenij om, samen met de spreker, bij pot en pint nog een tijdje na te kaarten.

download de folder (pdf)
Vroege gasten kunnen vanaf 19:30 uur genieten van de mooie klanken van het orgel van de Waldetrudiskerk.


[dinsdag 3 juli]
Z. Em. Jozef De kesel

Jozef kardinaal De Kesel is doordrongen van het besef dat onze samenleving fundamenteel veranderd is. Waar we vroeger in een christelijke cultuur leefden, is die vandaag geseculariseerd en multicultureel en multireligieus geworden. Kardinaal De Kesel stelt zich de vraag naar wat dit betekent voor de Kerk, naar wat de plaats is van een godsdienst in deze veranderende context. Zijn bisschopsleuze 'Met U ben ik christen' maakt duidelijk dat hij deze zoektocht graag met ons deelt.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 10 juli]
Bénédicte Lemmelijn

Hoe een kritische bijbelwetenschapper ook heel onbevangen en authentiek kan geloven. Bénédicte Lemmelijn is vicedecaan aan de KU Leuven, moeder van drie tieners en echtgenote van een collega-bijbelwetenschapper. Bénédicte is gespecialiseerd in het Oude Testament en een creatieve duizendpoot. Haar geloof klinkt op intuïtieve wijze door in toespraken, gedichten en muziek.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 17 juli]
Ivo De Wever

Professor Ivo De Wever, is gehuwd, vader en grootvader. Tot 2011 was hij diensthoofd oncologische heelkunde van de KU Leuven en tot 2016 was hij lid van de commissie ethiek voor klinische studies. Op dit moment is hij vrijwilliger bij Lumos een project voor ontwikkelingssamenwerking met Congo en is hij actief bij de Pastorale Dienst van het Universitair Ziekenhuis Leuven.

Lees de getuigenis van Ivo De Wever
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 24 juli]
Ann De Ceulaerde

Ann De Ceulaerde wordt getroffen door de openheid voor geloof, echte vriendschap en inzet voor mekaar, maar vooral door de zorg voor mensen die leven aan de rand van de maatschappij. Ze is moeder van 2 jonge twintigers, werkt al 25 jaar als verpleegkundige en hoofdverpleegkundige en is 6 jaar actief als docent verpleegkunde. De combinatie met het werk als parochieassistente in de ruime regio Herentals is voor haar een vanzelfsprekendheid in die totaalzorg voor elke medemens.

Lees de getuigenis van Ann De Ceulaerde
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 31 juli]
Selina De Maeyer

Als huisfotograaf van Miss België wordt Selina De Maeyer beroepshalve omringd door glamour en glitter. Nochthans doet een doortastend geloof haar dieper in de ziel van iedere schoonheid kijken. Met haar eerste kortfilm 'Come and See',met als centrale thema de Eucharistie, won ze het Internationaal Filmfestival van het Vaticaan. Maak kennis met een heel bijzondere persoonlijkheid die focust op Zijn aanwezigheid...

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 7 augustus]
Marc Desmet

Marc Desmet heeft zijn uiterste best gedaan om geen religieus te worden. Het is hem niet gelukt. Hij werd arts, beleefde relaties, maar vond geen echte vrede. Iemand was en is hem te sterk. Hij werd jezuïet, iet-van Jezus, en kreeg enkele mooie geschenken: de palliatieve zorg en de Geestelijke Oefeningen. Na veel mediteren draagt hij de beelden en woorden van Jezus in zich mee en in zijn werk als arts en ethicus, spreker en schrijver, pastor en raadsman.

Lees de getuigenis van Marc Desmet
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 14 augustus]
Barbara Mertens

Barbara Mertens trok na haar studies geschiedenis en intercultureel management naar Syrië, wat haar leven ingrijpend veranderde. Het zette haar op het pad van de interreligieuze dialoog, waarover ze hartstochtelijk blogt. In tijden van polarisering en terugplooien op de eigen identiteit, klinkt haar discours verfrissend. Ze werd door Pax Christi uitgeroepen tot Jongerenambassadeur voor de Vrede en ze won de Prijs van het Religieuze Boek met de vertaling van "Uit liefde voor de islam".

[dinsdag 21 augustus]
Dick Wursten

Dick Wursten is protestants predikant te Antwerpen en onderwijsinspecteur. Hij beweegt zich vooral op het grensvlak tussen kerk en cultuur, waarbij hij met name muziek als bron van betekenis naar voren haalt. Hij werkt actief mee aan de Bachcantatediensten in de SintNorbertuskerk. En als het over heilige huisjes gaat: hij vindt dat men in de officiele kerk teveel focust op geloofschristenen en te weinig aandacht heeft voor de positieve inbreng van cultuurchristenen.

Lees de getuigenis van Dick Wursten
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 28 augustus]
Stijn Coninx

Baron Stijn Coninx is een gevierd cineast met een fijnzinnige persoonlijkheid. Hij is sociaal geëngageerd en werd nooit verblind door succes. Drie van zijn vier kinderen werden doof geboren en mede hierdoor kreeg hij een relativerende kijk op het leven. Gedreven door rechtvaardigheid zet hij zich onder meer in voor kinderarmoede. Actief in een wereld van fictie verloor hij nooit zijn zin voor werkelijkheid, kritische bevraging en geloof.

Bekijk enkele foto's