11 april 2014
Willem Vermandere - De zeven laatste woorden

Heilige Huisjes presenteert, in samenwerking met het Davidsfonds Noorderwijk/Morkhoven, Willem Vermandere met 'De zeven laatste woorden', een 'vertellement' rond de zeven laatste woorden van Christus. Hierin probeert hij uit alle fantastische mythes, fabels, verzen, gebeden en gezangen van de christelijke voorvaderen iets van waarde te puren voor de mensen uit het atoomtijdperk.

De zeven laatste zinnen van Jezus aan het kruis hebben menig kunstenaar geïnspireerd: van Joseph Haydn tot Andrew Lloyd Webber en van José Saramago tot Dimitri Verhulst. Ook Willem Vermandere toert reeds meer dan 15 jaar rond met een heel persoonlijke, kritische, maar bemoedigende commentaar bij deze zeven laatste woorden. Hij schreef die aanvankelijk op vraag van zijn goede vriend Sigiswald Kuijken bij de compositie 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers an Kreuze' van Joseph Haydn. Nu brengt hij zijn vertelling met zijn eigen liederen en samen met zijn trouwe muzikanten.

In maart 2013 verscheen bij uitgeverij Lannoo ook het boek 'De zeven laatste woorden' en in oktober 2013 mocht Willem Vermandere hiervoor 'De prijs van het spirituele boek 2013' in ontvangst nemen. Deze prijs is een initiatief van de beroepsorganisatie van Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers (VUKPP) en bekroont een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. In het juryrapport stond te lezen: 'Op een eigenzinnige, kritische, authentieke maar toch warme, milde en grappige manier, slaagt de auteur erin de kern van de christelijke boodschap zonder franje, in eenvoudige taal te verwoorden.'

Willem Vermandere is zanger, beeldhouwer, schilder en schrijver. Vanaf de jaren '60 verwierf hij bekendheid met zijn liedjes over de gewone dingen des levens, de Westhoek en de verschrikkingen van de Grote Oorlog, aanvankelijk gezongen in zijn West-Vlaamse dialect, later in een Nederlands met een zware West-Vlaamse tongval. Nummers als 'Lat mie mor lopen', 'Als ik zing', 'Blanche en zijn peird' en 'Bange Blankeman' zijn ondertussen deel geworden van het Vlaamse culturele erfgoed.

Willem Vermandere brengt 'De zeven laatste woorden' op vrijdag 11 april om 20:00 uur in de Sint-Niklaaskerk te Morkhoven. Kaarten kosten €15 in voorverkoop en €18 aan de kassa. Houders van een vrijetijdspas betalen slechts €5. Voorverkoop via Toerisme Herentals, Grote Markt 35 te Herentals (014/219088) en het Sint-Baafshuis, Ring 9 te Noorderwijk (van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur).