31 October 2010 : Ein Deutsches Requiem

Meer dan een concert...

Ein Deutsches Requiem
Johannes Brahms

Op 31 oktober 2010 voert Geert Hendrix in de Herentalse Sint Waldetrudiskerk Ein Deutsches Requiem van Brahms uit met het orkest La Passione, met de koren Helicon en Lejra en met de solisten Danny Van Hoof en Pieter Hendriks.

Mooie muziek natuurlijk, een absoluut meesterwerk. Maar Ein Deutsches Requiem is meer dan dat. Brahms heeft voor dit werk niet de woorden van de Latijnse dodenmis gebruikt. Hij heeft zelf een compilatie gemaakt van bijbelcitaten die in verband staan met de eindigheid van het aardse bestaan. Het resultaat is een verbluffende meditatie op rouw en verdriet, op sterven en dood maar vooral op de grensverleggende kracht van het christelijke verrijzenisgeloof.

De uitvoering in Herentals wil niet alleen mooi zijn. De organisatoren en muzikanten willen op de eerste plaats dat woorden en muziek datgene doen waarvoor ze bedoeld zijn: op de donkerste momenten van het leven een wereld openen van hoop en vertrouwen, van vreugde en zaligheid zelfs. Dit is meer dan een concert, het is een spirituele ervaring.

Om de intensiteit van het gebeuren te vergroten, vinden een aantal inleidingsavonden plaats in de Sint Waldetrudiskerk. Samen met vicaris Bart Paepen, Bijbeltheoloog, gidst dirigent Geert Hendrix ons door Brahms’ meesterwerk op 30 september, 7 oktober en 14 oktober, telkens van 20u tot 22u. De deelnameprijs per avond is € 5.


Op zaterdag 27 november om 14:00 uur wordt 'Ein Deutsches Requiem' voor een tweede keer uitgevoerd in de Sint-Waldetrudiskerk, ditmaal niet met orkest-, maar met orgelbegeleiding. Deze uitvoering maakt deel uit van een liturgische viering die wordt voorgegaan door Mgr. Johan Bonny, en waarin de doden worden herdacht. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Dit geheel past in een initiatief van ‘Kerk onder Stroom’, het jubileumproject van het bisdom Antwerpen. Tijdens de maand november vinden in het hele bisdom evenementen plaats die de thema’s van Allerheiligen en Allerzielen oppakken. Een overzicht van de activiteiten vindt u op de website www.kerkonderstroom.be .

Bekijk enkele foto's...