Juli en augustus : De Preekstoel

Wat betekent het voor mij als ik zeg :

"Ik ben christelijk gelovig" ?

Negen sprekers nemen ons mee in hun persoon­lijke getuigenis. Creatief, gedurfd, spiegelend, actueel . . .

Elke spreker krijgt een half uur, niet meer en niet minder.

Nadien wordt u uitgenodigd in de tuin van de voormalige dekenij om, samen met de spreker, bij pot en pint nog een tijdje na te kaarten.

download de folder (pdf)
Vroege gasten kunnen vanaf 19:30 uur genieten van de mooie klanken van het orgel van de Waldetrudiskerk.


[dinsdag 1 juli]
Gerard Bodifee

De internationaal vermaarde sterrenkundige en mediafiguur GerardBodifee schrijft en spreekt verhelderend, kritisch en sprankelend over wetenschap. Zijn fris vertolkte wetenschappelijke bagage is ook één van de ingrediënten van een boeiend christelijk-filosofisch discours. Bodifees religiositeit is gebaseerd op eeuwige begrippen als liefde, ethiek en orde evenals hun invloed op de actualiteit en samenleving. Vanuit zijn specifieke achtergronden vindt hij de harmonie in de kosmische chaos. Of waar wetenschap en religie elkaar de hand reiken...!

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 8 juli]
Koen Geens

Koen Geens is veel meer dan een koele cijferaar die zorgvuldig waakte over de begroting van ons land. Achter de fiscalist en topadvocaat schuilt een warme, bevlogen en tegelijk nederige persoonlijkheid met een sociaalchristelijke inspiratie. Hij is een echte familievader voor zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en ouders. Gezellig tafelen met hen is een van zijn grootste geneugten. Bovendien is hij gezegend met een sprankelende intelligentie en een dito verbaliteit.

Lees de getuigenis van Koen Geens
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 15 juli]
Kenny Brack

Kenny Brack is minderbroeder-Kapucijn en priester. Tot 2012 was hij aan het werk in Heuvelland. Daar richtte hij samen met een aantal bondgenoten Youffra op, een beweging voor jongeren die zich uitdrukkelijk engageren om te leven in en vanuit de Franciscaanse spiritualiteit. Nu is hij als pastoor lid van de pastorale equipe van Antwerpen-Noord. Jongeren en mensen in armoede staan centraal in zijn pastoraal werk. Hij vertelt heel graag en met veel pit over Franciscus en diens spiritualiteit, een bron van leven, ook voor mensen van onze tijd.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 22 juli]
Egbert Rooze

Egbert Rooze is geboren en getogen in Antwerpen. Hij is getrouwd en vader van 4 kinderen. Hij is doctor in de theologie en predikant van protestantse huize met een groot hart voor Oecumene. Egbert is een gepassioneerd vertolker van de bijbel en schreef ook een aantal boeken. In zijn getuigenis en Bijbeluitleg is zijn hoop op een wereld waarin gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping centraal staan, een rode draad.

Lees de getuigenis van Egbert Rooze
Bekijk enkele foto's

[dinsdag 29 juli]
Ann Verscuren

Ann Verscuren studeerde godsdienstwetenschappen, gaf les en begeleidde vele klasbezinningen. Van 2006 tot 2011 woonde ze met haar man in Denemarken waar ze onder andere als bejaardenverzorgster werkte. Nu is ze aan de slag als pastor in een psychiatrisch centrum en bij de universitaire parochie in Leuven. Ze schrijft al heel wat jaren columns voor het 'tijdschrift voor geestelijk leven'. Ann is van vele markten thuis en ze kan heel sprankelend vertellen.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 5 augustus]
Kristien Spooren

Kristien Spooren studeert Afrikaanse talen en culturen aan de universiteit van Gent. Ze is lid van de groep 'verse vis', de groep jongeren die vorig jaar in Rio de Janeiro verslag uitbracht over de Wereldjongerendagen en die ook in het voorbije voorjaar van zich lieten horen in de nationale media. Ze is lid van de leidingsploeg van de plussers in de Rupelstreek. Zij is de jongste spreekster ooit op de preekstoel en zal graag en met overtuiging vertellen over haar Christelijk geloof.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 12 augustus]
Malou Eelen

Sinds 1988 is Malou Eelen "gevangen" geraakt in de gevangenispastoraal. Eerst als vrijwilligster, daarna als professioneel aalmoezenier in Merksplas en in Antwerpen en nu terug als vrijwilligster. Ze was de eerste vrouwelijke gevangenisaalmoezenier in Vlaanderen. Ze bezocht vooral geïnterneerden. Dat zijn de zwaksten en ergst gestraften in de gevangenis. Ze houdt van deze mensen die haar mee maken tot wie ze nu is. Malou is getrouwd, moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 7 kleinkinderen.

Bekijk enkele foto's

[dinsdag 19 augustus]
Leen Nuyts

Leen Nuyts studeerde in juni af als master in de theologie. Ze is vormselcatechist in de sint-Bavoparochie in Noorderwijk. Als monitor bij Kazou, de vakantiewerking van de CM, begeleidt ze zowel kampen voor jongeren als vakanties voor mensen met een handicap. Op de vraag om op de preekstoel te spreken, gaf ze onmiddellijk en enthousiast haar jawoord.

Lees de getuigenis van Leen Nuyts

[dinsdag 26 augustus]
Marijn Devalck

Achter de flamboyante zanger en acteur Marijn Devalck, onsterfelijk als Boma in F.C. De Kampioenen, schuilt een warme, sociale en fijnzinnige persoonlijkheid. Zijn maatschappelijk engagement uit hij vooral als OCMW-voorzitter in Brakel. Hoewel overtuigd vrijmetselaar, is zijn aandacht voor de minder bedeelden en kansarmen Christelijk geïnspireerd en doorvoeld.

Bekijk enkele foto's