Zondag 2 juni 2013 - Onze Rijkdom en Uit de Kunst

Onze Rijkdom

Een dozijn mensen, allemaal met ervaring met het leven in armoede, brengt liedjes geïnspireerd door hun bestaan. Eenvoudig, ontroerend, herkenbaar maar ook met een flinke dosis humor zingen ze over eenzaamheid en geluk, de eindjes aan mekaar knopen, geaccepteerd worden… Er wordt gezongen, gerapt en verteld over vriendschap, de kinderen, kassa’s die gevaarlijk dichterbij komen, moeders die topkes van de worsten snijden... Het gaat over hoe mensen in armoede zijn en in de wereld staan. Wat ze vertellen, raakt diep. Ze schreven hun liedjes zelf, begeleid door zanger en acteur Hans van Cauwenberghe. Hij coacht de groep, dirigeert en stimuleert. Onze Rijkdom bracht op 1 mei 2011 voor een volle zaal zijn twee eerste optredens. De positieve reacties, de kwaliteit van het programma, de ontroering en het kippenvel stimuleerden om het niet bij een eenmalig gebeuren te houden en sindsdien treedt de groep regelmatig op over het ganse Vlaamse land.
Uit de Kunst

Heilige Huisjes kadert het optreden van Onze Rijkdom in een nieuwe reeks activiteiten onder de naam “Uit de kunst”. Bij deze activiteiten hoort steeds een inleiding die vertrekt vanuit één van de kunstschatten van de Sint-Waldetrudiskerk en waarvan het verhaal aansluit bij en verder leeft in een cultureel evenement. Zo kreeg de solidariteit met mensen die het moeilijk hebben, in de loop der eeuwen op uiteenlopende wijze gestalte. Getuige daarvan is het merkwaardige voormalige hoofdaltaar van de Sint-Waldetrudiskerk. Wat hebben de engel, het rood-blauwe kruis en de geketende mensen te betekenen? En wat is het verband met de boodschap van ‘Onze Rijkdom’? Priester en kunsthistoricus Rudi Mannaerts werpt er zijn licht op.
Het optreden van Onze Rijkdom vindt plaats op zondag 2 juni om 16:00 uur in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals. De inleiding door Rudi Mannaerts begint om 15:00 uur. Beide activiteiten kunnen afzonderlijk bijgewoond worden, maar het loont zeker de moeite om vanuit het verhaal dat de geschiedenis en de kunst ons vertellen naar het meer actuele verhaal van de mensen van Onze Rijkdom te luisteren. Zowel de inleiding als het concert zijn GRATIS en na afloop kan u nog even napraten bij een drankje in de tuin van de dekenij. Het optreden van Onze Rijkdom is een organisatie van Heilige Huisjes in samenwerking met De Fakkel.

Bekijk enkele foto's...