13 maart 2022 : Arvo Pärt - Muziek & mystiek

Muziek om met gevouwen handen te beluisteren. Zo klinkt het werk van Arvo Pärt, de meest gespeelde nog levende componist ter wereld. Zijn christelijk geloof is een bron waaruit almaar nieuwe pareltjes van klank opwellen en met name zijn ‘Spiegel im Spiegel’ prijkt al jarenlang in de hoogste regionen van de Klara Top 100. Luisteraars omschrijven zijn werk als genezend door zijn eenvoud en verstillend door zijn traagheid. Voor Pärt volstaat een handvol klanken om een wereld van diepgang en stilte open te leggen.

Jan Christiaens maakt zijn publiek wegwijs in de wereld van Arvo Pärt met een luisterlezing over diens bijzondere toonspraak, zijn band met het christelijk geloof en de traditie van de christelijke mystiek. Vervolgens neemt hij plaats aan de piano om er samen met Judith Peersman (viool) enkele van Pärts meest bekende werken te vertolken, naast verwante “stiltemuziek” van Heinrich Biber en Robert Schumann.

Jan Christiaens studeerde musicologie aan de KU Leuven en piano aan de conservatoria van Antwerpen en Gent. Hij is educatief medewerker van CCV in het bisdom Gent, waar hij vorming organiseert op het snijvlak van christelijk geloof en klassieke muziek. Daarnaast is hij deeltijds gastdocent aan de afdeling musicologie van de KU Leuven, waar hij onderzoek doet naar de interacties tussen de christelijke theologie en de kunstmuziek uit de 20ste en 21ste eeuw.

op zondag 13 maart 2022 om 15:00 uur in de Sint-Catharinakerk (Begijnhof) te Herentals

Tickets € 15 (kassa), € 12 (vvk), € 6 (vrijetijdspas)

Voorverkoop via storting op BE46 7310 0896 8936 met vermelding van ”Arvo Pärt”